Blog převážně jednočipový

Arduino PRO Mini

Pokud si přestanete hrát s Arduino UNO a budete chtít vytvořit už finální výtvor, tak Arduino PRO mini je právě to pravé. Tato destička je malá, dá se vložit do univerzálního pájecího pole (při testování i do nepájecího pole) a jsou na ní jen nezbytné součásti, takže se dá použít na aplikace s malou spotřebou. Samotné jádro systému je atmega 328p, takže stejný čip jako u Arduino UNO.

Na www.aliexpres.com je možné tuto destičku zakoupit za 36,- Kč, doprava je zdarma. Jen pro zajímavost samotný čip atmega328p stojí v www.gme.cz 103,- Kč. Velikost je 33x18 mm. K dostaní jsou dvě verze jedna taktovaná na frekvenci 8MHz a napájená 3.3V a druhá verze taktovaná na 16MHz a napájená 5V. Jelikož jsem potřeboval postavit jedno mobilní zařízení tak jsem si objednal verzi na 3.3V abych pro napájení mohl použít Li-ion článek s 3.7V.

Arduino PRO mini není vybaveno USB portem, takže pro programování je nutné použít externí USB-TTL převodník. Objednal jsem si převodník FT232RL FTDI USB 3.3V 5.5V za 41,- Kč. Tento převodník muže komunikovat jak na 3.3V tak na 5V (toto se nastavuje pomocí propojky). Propojení s PC je přes konektor USB mini, takže je potřebný propojovací kabel.

Propojení Arduina s převodníkem je na dalším obrázku.

Je důležité propojit i spojku DTR, přes tuto spojku si Arduino IDE restartuje čip těsně před nahráním programu. Bez této propojky je nutné ve chvíli kdy se má nahrát program zmačknout reset na desce a tím na chvíli dostat Arduino do stavu kdy čeká bootloader na nahrání programu. Bohužel trefit ten správný čas není úplně jednoduché, moje úspěšnost byla asi 30%. S propojkou DTR už takové cvičení podstupovat nemusíte.

Pokud budete připojovat nějaké zařízení komunikující přes SDA a SCL tak budete muset napájet kabely na propojky A4 a A5 které jsou u středu desky.

Vytvořeno: 2016-02-08 21:25:28
Změněno: 2016-02-20 19:39:18

Napsat komentář